Overweegt je partner een scheiding? Dit kan je relatie een kans van slagen geven.

 

Als je deze pagina leest, word je wellicht geconfronteerd met verrassend nieuws dat je niet zag aankomen: je partner twijfelt aan jullie relatie en overweegt serieus om te scheiden.

Veel mensen die geconfronteerd worden met twijfels van hun partner over de relatie, beseffen dat geen enkele relatie perfect is. Toch zijn ze vaak verbaasd door deze mededeling. Voor hen leek er meestal niets bijzonders aan de hand te zijn, voordat deze mededeling werd gedaan, althans niets wat onmiddellijke bezorgdheid rechtvaardigt.

Misschien heb je recentelijk wat spanningen gevoeld, maar nu vraag je je wellicht af hoe je de signalen hebt kunnen missen. Zelfs als je zelf ook twijfels had over jullie relatie, had je geen idee dat je partner er zo over dacht. Daarom zit je nu mogelijk met twee belangrijke vragen: "Waar is het misgegaan?'' en ''En wat kan ik doen om mijn relatie te herstellen?".

Als dit herkenbaar voor je is, vind je in dit artikel informatie die je kan helpen om je relatie een kans te geven.

Een koppel met verschillende agenda’s


Eén partner leunt voorover, terwijl de ander achterover leunt. De ene persoon wil graag in de relatie blijven, terwijl de ander overweegt om uit elkaar te gaan. Dit is wat we noemen een koppel met verschillende agenda's. Voor jullie beiden is dit een uitdagende periode.

Ondanks dat het voor jullie allebei erg moeilijk is, is het voor de partner die de relatie wil herstellen een rollercoaster aan emoties. Soms voel je zelfs emoties die haaks op elkaar kunnen staan.


Veel partners die de relatie willen herstellen voelen vaak onder andere:


Woede:
waarom ben jij niet eerder een gesprek met mij begonnen om dit te voorkomen?

Verdriet: het mogelijk verlies van de relatie raakt je. Je ziet je dromen over een gezond gezin in het water vallen.

Verwarring: je snapt gewoon niet waarom uit elkaar gaan nodig is. Je krijgt ook geen duidelijke reden van je partner.

Teleurstelling: opeens heeft iedereen een mening en misschien word jij wel als zwart schaap gezien. Maar jij bent toch niet de enige die steken heeft laten vallen in de relatie?

Frustratie: wat moet je toch doen om je relatie te redden? Alles lijkt het tegenovergestelde te bewerkstelligen.

Angst: je hebt geen controle over je (liefdes)leven. Een ander, je partner in dit geval, maakt op dit moment een keuze waar jij niet achter staat en waar je weinig aan kunt veranderen.

Zorgen: je wilt de kinderen een scheiding besparen.

Onzekerheid: hoe moet dat nu financieel na de scheiding?

Velen zijn zich zeer bewust van deze emoties, maar toch praten ze er niet over, uit angst dat de kloof tussen hen en hun partner alleen maar groter wordt

Als je je gevoelens zou uiten, ben je bang je partner daarmee weg te duwen. Je hebt zelfs mogelijk het gevoel dat je hoe dan ook aan de verliezende kant staat. 

Als jij hulp nodig hebt in deze situatie, wil ik het volgende voorstellen.¬†Veel mensen zien deze eerste stap over het hoofd.¬†Maar met deze stap maak je een begin met het helen van de relatie en cre√ęer je mogelijkheden om dingen te herstellen.

Je eerste stap 

Heel belangrijk, maar erg moeilijk als je er niet over nadenkt: focus je niet op hoe jij je gevoelens kunt uiten, maar richt je aandacht op het begrijpen van je partner. Wat voelt hij of zij en wat speelt er bij hem of haar?

De reden waarom deze stap zo belangrijk is, is omdat velen van ons zich vaak ongehoord en onbegrepen voelen. En smachten naar een moment waarop we kunnen laten zien wat er zich precies in ons hart afspeelt.

Tegelijkertijd wil degene die in de relatie wil blijven, bij een dreigende scheiding op andere dingen focussen.

Vaak zie ik bij stellen met relatieproblemen het volgende: de partner die de relatie wil herstellen, wil graag zo snel mogelijk bewijs leveren aan hun man of vrouw, die overweegt uit elkaar te gaan, dat de relatie het wel waard is om aan te werken.

Deze behoefte tot bewijzen is begrijpelijk, maar het helpt je relatie meer om iets anders te laten zien. Jouw partner is er misschien nog niet klaar voor om naar jouw verhaal te luisteren. Hij/zij wil eerst zijn/haar verhaal volledig en soms keer op keer tegen jou verteld hebben.

Luister daarom eerst naar je partner. Luister waar voor hem/haar de pijnpunten liggen en ontdek wat hem/haar dwars zit. Alleen op deze manier leer je te begrijpen waarom je partner afstand van je heeft genomen.

Laat daarna zien dat je je partner begrepen hebt. Zorg dat je partner zich gehoord voelt. Pas dan ben je klaar voor stap 2: het gesprek met elkaar hebben over hoe nu verder.

Koppels waarbij één partner serieus nadenkt over een scheiding, terwijl de ander de relatie wil behouden, vinden traditionele relatietherapie vaak niet effectief. Zij hebben een andere methode nodig. Lees hier verder >>

Hier zijn een aantal mogelijke scenario’s waarom je partner afstand heeft genomen:

- Misschien overweegt je partner al jarenlang te scheiden, maar zijn die gedachten nooit uitgesproken. Misschien heb je zelf ook twijfels gehad over je relatie, maar dan minder erg dan je man of vrouw.

- Het woord ‚Äėscheiding‚Äô is gemeen en kan zorgen voor tegenstrijdige gevoelens. Je partner is waarschijnlijk opgelucht, omdat die eindelijk gedeeld heeft wat op het hart ligt, maar meteen kan bij hem of haar ook woede of een schuldgevoel naar boven komen, omdat jij gekwetst wordt of juist slecht op het nieuws reageert.

- Of, en dit komt niet vaak voor, je partner overweegt uit elkaar te gaan omdat je net hebt opgebiecht dat je een affaire had of dat je vreemd bent gegaan. De relatie was goed, maar in een paniekreactie wil je partner van je scheiden.

Hoe dan ook, het is beter om nu te horen dat je partner wil scheiden, dan later. Nu heb je namelijk nog de mogelijkheid om actie te ondernemen en je relatie een kans te geven. 

Zelfs wanneer je partner de scheiding al heeft aangevraagd, is er nog van alles mogelijk. Onderzoeken tonen aan dat ook partners die de scheiding al in gang hebben gezet nog van gedachten kunnen veranderen,¬†10% van de koppels in de afrondende fase van een scheiding, beide partners, onafhankelijk van elkaar aangeven open te staan voor¬†verzoeningsservice (Willoughby en Peterson, 2011). Uit een ander onderzoek bleek, dat 1 op de 7¬†mensen in de afrondende fase van een scheiding aangeeft: ‚ÄúIk ben klaar met deze relatie. Zelfs wanneer mijn partner serieus verandert, wil ik niet met deze partner verder.‚ÄĚ Maar het aparte is dat 13% van deze mensen aangeeft open te staan voor een verzoeningsservice¬†(Harris & Didericksen, 2016).¬†

Als in jouw relatie nog geen sprake is van een daadwerkelijke scheiding, insinueert dit dat er in jouw relatie meer kansen zijn dan bij koppels in de afrondende fase van hun scheiding.

Wanneer je partner overweegt uit elkaar te gaan en jij staat daar niet achter, beleef je een moeilijke tijd

Ondanks dat je je gekwetst en verdrietig voelt, is het tijd om aan de slag te gaan. Jij bent de enige hoop op herstel. 

Het is van belang dat jij het beste van jezelf laat zien en leert begrijpen wat er in de relatie fout is gegaan. 

Heb je meer steun nodig in dit proces? Overweeg dan Relatie-Evaluatie Begeleiding. Dit model is speciaal ontworpen voor koppels die op de rand van een scheiding balanceren, om hen te ondersteunen bij het onderzoeken van hun relatieproblemen en het verkennen van mogelijke oplossingen.

Over Relatie-Evaluatie Begeleiding

Locatie

Het bedrijf is gevestigd in Woudrichem NB.
Locatie & Contactinformatie

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.