Speciaal voor koppels die zich in een kritieke fase van hun relatie bevindenRelatie-Evaluatie Begeleiding is bedoeld voor situaties waarin:


1) EĂ©n partner twijfelt over het voortzetten van de relatie, terwijl de ander de relatie wil behouden;
2) Beide partners twijfels hebben over hun gezamenlijke toekomst.

Waarom wordt bij ernstige relatietwijfels Relatie-Evaluatie Begeleiding aanbevolen in plaats van traditionele relatietherapie?


- Sta je op een kruispunt in je relatie?

- Voel je de druk van onzekerheid of twijfel?
- Voelt het beëindigen van de relatie te definitief, terwijl doorgaan op dezelfde weg ook geen optie meer lijkt?

32% van de koppels die relatietherapie opzoeken, doet dit vanwege ernstige twijfels over hun gezamenlijke toekomst of de angst dat de relatie zal worden beëindigd. Helaas is traditionele relatietherapie vaak niet effectief voor deze koppels. Studies tonen aan dat koppels met dergelijke twijfels zes maanden na het starten van therapie zes keer vaker uit elkaar gaan dan koppels zonder deze twijfels (Owen, Duncan, Anker & Sparks, 2012).

Een van de redenen waarom traditionele relatietherapie vaak niet goed werkt bij ernstige relatietwijfels

Traditionele relatietherapie richt zich op twee hoofdthema’s: het constructief omgaan met problemen en het versterken van de connectie en intimiteit tussen partners. Wanneer een of beide personen echter serieuze twijfels heeft, is het onrealistisch te verwachten dat de twijfelende partner direct zal investeren in het verbeteren van de connectie en intimiteit, omdat zij daar emotioneel vaak nog niet klaar voor zijn. Het kan contraproductief zijn om van een persoon met serieuze relatietwijfels te verwachten dat hij of zij zich inzet voor het vergroten van de intimiteit, aangezien dit de relatie alleen maar verder onder druk kan zetten.

In het verleden lag de nadruk in traditionele relatietherapie vaak op de hoop dat het werken aan verbinding en intimiteit, of het vermijden van gesprekken over twijfels, de twijfelende partner zou overtuigen van de waarde van de relatie. Er werd gedacht dat wanneer beide partners zich inspanden om de band te versterken en zich richtten op de positieve aspecten van de relatie, de twijfelende partner uiteindelijk zou ontspannen en vertrouwen zou krijgen in de relatie en de gezamenlijke toekomst. Helaas blijkt uit ervaring dat deze aanpak vaak averechts werkt, wat kan leiden tot frustraties tijdens de relatietherapie voor beide partners.

Omdat traditionele relatietherapiemodellen ervan uitgaan dat beide partners direct bereid zijn te investeren in verbinding en intimiteit, en geen enkel model specifiek is gericht op koppels met ernstige relatietwijfels, is Relatie-Evaluatie Begeleiding ontworpen om deze koppels niet aan hun lot over te laten.

Wat Relatie-Evaluatie Begeleiding biedt

Relatie-Evaluatie Begeleiding biedt koppels de tools om duidelijkheid te scheppen en vertrouwen te krijgen in hun besluitvormingsproces met betrekking tot de toekomst van de relatie.

Met andere woorden, voor koppels waarbij een of beide partners serieuze twijfels hebben, is het raadzaam om eerst duidelijkheid te krijgen over de richting die ze willen kiezen: uit elkaar gaan of samen verder. Pas daarna kan het eventueel zinvol zijn om in relatietherapie te gaan.

Voor de partner die de relatie wil behouden, heeft Relatie-Evaluatie Begeleiding soms geen voorkeur, omdat zij bang zijn dat de therapeut het koppel zal adviseren om uit elkaar te gaan, of omdat hun partner via deze weg snel zal opgeven.

In de Relatie-Evaluatie Begeleiding is de rol van de therapeut om een koppel te helpen zichzelf en de relatie beter te begrijpen en om de kansen aan te wijzen waar deze liggen, zodat het koppel op basis daarvan een besluit kan nemen waar ze geen spijt van krijgen. De rol van de therapeut is niet om adviezen te geven over uit elkaar gaan. Uit ervaring weten we dat bij koppels met serieuze relatietwijfels, die echter wel een kans van slagen hebben, werkt Relatie-Evaluatie Begeleiding effectiever dan direct in therapie gaan. Dit komt doordat zij via deze weg meer vertrouwen kunnen opbouwen in het herstel of de verbetering van de relatie. Het helpt ook om snel te bepalen of therapie zinvol zal zijn en bespaart daarmee frustratie, energie, tijd en geld.

Verder biedt Relatie-Evaluatie Begeleiding het volgende:

  • In kaart brengen waar de relatie staat en of verbeteringen mogelijk zijn.
  • Inzicht krijgen in wat er in de relatie is gebeurd en welk aandeel beide partners daarin hebben gehad.
  • Een plan van aanpak opstellen indien ze besluiten aan de relatie te werken.

Door het besluit op deze punten te baseren, wordt de emotionele last die voortkomt uit onzekerheid en onbeantwoorde vragen verlicht.

Op basis van deze informatie kunnen koppels een pas op de plaats maken en een weloverwogen besluit nemen. Pas wanneer dit besluit is genomen, zijn ze klaar voor eventuele relatietherapie.

Het proces van Relatie-Evaluatie Begeleiding


 

Relatie-Evaluatie Begeleiding is geen relatietherapie, maar een kortetermijnbenadering (1 tot maximaal 5 sessies) om beide partners te helpen beslissen hoe verder te gaan. Je hoeft er niet zeker van te zijn dat je bij elkaar wilt blijven, noch dat je wilt scheiden. Er ligt geen druk op je om jezelf toe te wijden aan welk pad dan ook. Veel mensen hebben tijd, ruimte en onpartijdige steun nodig om aandacht te geven aan alle mogelijke opties.

Tijdens dit korte evaluatieproces zullen jullie steun ontvangen en gerespecteerd worden in waar jullie staan. Beide partners worden aangemoedigd om te kijken naar wat ze in zichzelf kunnen verbeteren om een gezonde relatie te kunnen hebben – of het nu gaat om dit huwelijk of deze relatie, of om een mogelijke toekomstige relatie. Uiteindelijk kun je immers niet van jezelf scheiden.

De voordelen van Relatie-Evaluatie Begeleiding

Het doel van Relatie-Evaluatie Begeleiding is niet om jou te helpen aan de relatie te werken of om jou te helpen uit elkaar te gaan. Het is bedoeld om jou te helpen besluiten welke kant op te gaan. Metaforisch gezien is therapie het repareren van gebroken glas, dit neemt veel tijd in beslag en vraagt veel toewijding. Relatie-Evaluatie Begeleiding is iets anders. Het is kort (1 tot maximaal 5 sessies) en het is een manier om te kijken naar hoe het glas kapot is gegaan en of het te repareren valt. Indien veranderingen in de relatie mogelijk zijn, wordt door een koppel besloten of ze de veranderingen een kans willen geven of niet.

Relatie-Evaluatie Begeleiding biedt verder het volgende:

– Meer duidelijkheid en het vertrouwen in je besluiten met betrekking tot de toekomst van je relatie.
– Je maakt een plan van aanpak, indien jullie besluiten om aan de relatie te werken.
– Meer begrip over wat er in de relatie gebeurd is en welk aandeel beide partners erin hadden.
– Individuele tijd is intensief maar wordt vaak goed ontvangen; zelfs een persoon die aan de relatie twijfelt, haalt veel waarde uit het eerste gesprek en wil terugkomen voor een tweede of derde sessie.
– Als jullie besluiten uit elkaar te gaan, biedt de verkregen kennis inzichten die kunnen helpen om betere co-ouders te zijn, mochten jullie kinderen hebben.
– Relatietherapie kan voor koppels met serieuze relatietwijfels verloren tijd en geld zijn. Relatie-Evaluatie Begeleiding helpt jullie snel te ontdekken of jullie tijdens therapie resultaten zullen behalen of niet. Deze benadering heeft bewezen tijd en energie te besparen voor koppels met relatietwijfels, en tegelijkertijd de emotionele last te verminderen die ontstaat door onzekerheid en onbeantwoorde vragen binnen de relatie.

Tot slot

Deze aanpak, waarbij de gevoelens van beide partners ruimte krijgen en tegelijkertijd naar de mogelijkheden wordt gekeken, biedt koppels met relatietwijfels de beste gelegenheid om een besluit te nemen dat de kans op twijfels achteraf aanzienlijk vermindert.

Het proces begint met een telefonisch intakegesprek van 20 minuten per persoon. De eerste sessie duurt 3 uur, en eventuele vervolgafspraken, mochten ze nodig zijn, duren 2 uur.

Contact


Heb je vragen over het Relatie-Evaluatieproces? Wil je eerst zeker weten dat deze aanpak geschikt is voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met mij op via 06 - 444 94 507.

Vanwege de vereiste structuur tijdens het Relatie-Evaluatieproces, zijn deze sessies bijzonder geschikt voor online bijeenkomsten.

Maak vrijblijvend kennis


Speelt bij jou de vraag: wel of niet uit elkaar gaan?


Deze quiz zal je helpen je te oriënteren

Een besluit om te scheiden of niet is een ingrijpend proces dat met veel verwarring en verdriet gepaard gaat. Maar het heeft ook kolossale consequenties. Daarom wil ik je uitnodigen om vaart te minderen…. omdat dit besluit geen haast vereist.

Ontvang


Heeft je partner een scheiding ter sprake gebracht?


Overweegt je partner een scheiding, maar wil jij de relatie herstellen? Beluister deze gratis podcast en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven.

Ontvang

Contact

06-44494507
[email protected]
Contactpagina

Instagram
Facebook
Pinterest
YouTube

Juridische informatie

Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.