Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact op via 06 - 444 94 507.

  Voelt het beëindigen van de relatie te definitief, terwijl doorgaan op dezelfde weg ook geen optie meer lijkt?

Relatie-Evaluatie Begeleiding is speciaal ontworpen voor koppels die zich in een moeilijke fase van hun relatie bevinden. Voorbeelden hiervan zijn:

- Relatietwijfels;
- Vertrouwensbreuk; 
- Laatste poging voor scheiding/ uit elkaar gaan;
- Verschillende toekomstvisies;
- 'Het gevoel' bij één van de twee of bij beiden is veranderd;
- Onduidelijke of onopgeloste problemen.

Ontdek Relatie-Evaluatie Begeleiding

32% van de koppels die relatietherapie opzoeken, doet dit vanwege ernstige twijfels over hun gezamenlijke toekomst of de angst dat de relatie zal worden beëindigd. (Owen, Duncan, Anker & Sparks, 2012).

Als een koppel in deze fase direct met de tools uit de traditionele relatietherapie aan de slag gaat, is de kans groot dat het therapieproces voor hen een zeer frustrerende ervaring wordt. Dit kan ertoe leiden dat het koppel onterecht de relatie opgeeft.

Deze koppels hebben andere tools nodig. Speciaal voor hen is Relatie-Evaluatie Begeleiding ontworpen.

Voor wie

- Relatie-Evaluatie Begeleiding is bedoeld voor mensen die hun relatie nog een kans willen geven, zelfs als hun partner overweegt uit elkaar te gaan. Ze willen de relatie niet opgeven en maken zich vaak zorgen dat de 'belofte' om hun gezamenlijke toekomst waar te maken, zal worden verbroken.

- Het is ook voor mensen die twijfelen aan de relatie en behoefte hebben aan een grondige evaluatie van de huidige situatie, zodat ze kunnen bepalen of ze zich met volle toewijding willen inzetten voor de toekomst van de relatie. Ze willen alles zorgvuldig heroverwegen voordat ze een definitieve beslissing nemen met ingrijpende gevolgen.



In deze fase voelt het vaak alsof partners in een roeiboot zitten, waarbij de ene persoon roeit met de intentie om samen een bestemming te bereiken, terwijl de andere zich afvraagt of ze überhaupt wel in de boot willen blijven.

Het proces waar deze koppels doorheen gaan, is vaak complexer dan we ons realiseren. Het draait niet alleen om twijfels over de relatie, maar omvat ook de gehele geschiedenis van het paar en hun dynamiek: alle teleurstellingen, frustraties, onvervulde behoeften en verwachtingen voor beide partners, evenals de eventuele conflicten die daaruit voortkwamen.

En dat is precies waarom dit proces voor hun is ontworpen, om een ondersteunende omgeving te bieden voor beide partijen. 

Geen enkele periode in een relatie brengt zoveel onzekerheid, onduidelijkheid of angst met zich mee als het moment waarop een scheiding dreigt. 

Wat je kunt verwachten van Relatie-Evaluatie Begeleiding

Metaforisch gezien is therapie als het repareren van gebroken glas; het is een proces dat veel tijd kost en een langdurige toewijding vereist.

Relatie-Evaluatie Begeleiding daarentegen is anders van opzet. Deze methode is kort en heeft 1 tot maximaal 5 sessies.

Tijdens dit proces worden de redenen voor uit elkaar gaan gerespecteerd, terwijl we tegelijkertijd de mogelijkheden verkennen om de relatie te herstellen.

Aan het einde van elke sessie beslist het koppel of ze een volgende sessie willen of nodig hebben.

Hun beslissing om een vervolgsessie in te plannen of niet, wordt doorgaans gebaseerd op diepgaande inzichten die ze hebben opgedaan over zichzelf en de relatie, en de duidelijkheid die ze tijdens de sessies hebben gekregen over hoe ze verder willen gaan en welk pad ze willen kiezen:

  1. Pad één: Status quo - de situatie in de relatie ongewijzigd laten;
  2. Pad twee: Uit elkaar gaan/ scheiden;
  3. Pad drie: Relatietherapie - zes maanden toewijding aan relatietherapie, het onderwerp scheiding wordt in deze periode niet besproken, waarna een koppel het besluit kan nemen om bij elkaar te blijven of niet.

Het is belangrijk om te benadrukken dat ik als therapeut neutraal blijf. Ik creëer een veilige ruimte om te begrijpen wat er in de relatie speelt en om de mogelijkheden (voor herstel) te verkennen of aan te wijzen. Mijn rol is niet om als cheerleader voor een bepaald pad op te treden, noch om aan de zijde van een van de partners te staan om de ander te overtuigen van een specifieke keuze. 


Let op: Relatie-Evaluatie Begeleiding is niet geschikt in de volgende situaties:

- Bij huiselijk geweld;
- Wanneer een van de partners de ander dwingt om deel te nemen aan Relatie-Evaluatie Begeleiding;
- Wanneer een van de partners al definitief heeft besloten om uit elkaar te gaan (en bijvoorbeeld via de sessie aan de andere partner wil uitleggen waarom de relatie beëindigd moet worden).

Tot slot

In plaats van te haasten naar een vooraf bepaald resultaat, eert deze benadering de unieke omstandigheden en emoties van elk individu, waardoor ze op hun eigen tempo de zaken kunnen verkennen.

Deze aanpak, die ruimte biedt voor de gevoelens van beide partners en tegelijkertijd naar de mogelijkheden kijkt, geeft koppels met relatietwijfels de beste kans om een besluit te nemen dat de kans op latere 'wat-als' aanzienlijk vermindert.

Logistiek 

Stap 1. Online intakesessie: Iedere partner plant een onlinegesprek van 20 minuten met Anna Asmus.

Indien allebei de partners instemmen met Relatie-Evaluatie Begeleiding, gaan we door naar stap 2.

Stap 2. Er volgen 1 tot maximaal 5 sessies waarin met beide partners samen en apart (voornamelijk) gesproken wordt:

– Eerste sessie duurt 3 uur. In het eerste deel van de sessie, van zo'n 50-60 minuten, spreekt het stel gezamenlijk met de therapeut. Vervolgens krijgt iedere partner de kans om apart met de therapeut te praten, wat doorgaans 40-50 minuten per persoon duurt. De sessie wordt afgesloten met een gezamenlijke bespreking van 15-20 minuten, waarin de belangrijkste punten worden besproken en de volgende stappen worden bepaald.
– Indien vervolgsessies nodig zijn, duren deze 2 uur.

Na iedere sessie besluit een koppel of ze de volgende sessie willen inplannen of niet. 

Indien een koppel besluit om aan de relatie te werken, zal de laatste Relatie-Evaluatie sessie zich richten op de overgang naar relatietherapie – ofwel met Anna Asmus, of met een therapeut naar keuze. 

Is Almkerk in Noord-Brabant te ver voor jou?

Relatie-Evaluatie Begeleiding is een kort traject van 1 tot maximaal 5 sessies. Overweeg daarom een online sessie als Almkerk te ver is, omdat, mochten jullie tijdens dit traject voor pad 3 - relatietherapie kiezen, jullie na de Relatie-Evaluatie Begeleiding altijd verder kunnen gaan bij een therapeut in de buurt.

Wanneer tegenstrijdige gedachten en gevoelens, tussen wat je weet en voelt, de vraag oproepen: 'Moet ik blijven of moet ik gaan?'


Speelt bij jou de vraag: wel of niet uit elkaar gaan?


Deze quiz zal je helpen je te oriënteren

Een besluit om te scheiden of niet is een ingrijpend proces dat met veel verwarring en verdriet gepaard gaat. Maar het heeft ook kolossale consequenties. Daarom wil ik je uitnodigen om vaart te minderen…. omdat dit besluit geen haast vereist.

Ontvang

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.