Onderzoekers concluderen dat er meer perspectief is voor relaties die op de rand van een scheiding balanceren dan voorheen werd gedacht.

 


Bijna 1 op de 7 mensen in de afrondende fase van een scheiding geeft aan open te staan voor een verzoeningsservice.


 

Wellicht vraag je je af of mensen die openstaan voor verzoening enkel diegenen zijn die nog steeds in hun relatie willen blijven. Uit onderzoek blijkt echter dat 66% van de mensen in de afrondende fase van een scheiding verklaart: "Ik ben klaar met deze relatie. Zelfs als mijn partner serieus verandert, wil ik niet verder met deze partner." Opmerkelijk is echter dat 13% van deze groep aangeeft open te staan voor verzoening. Dit suggereert dat bijna 1 op de 7 mensen in deze fase van een scheiding zegt niet verder te willen, maar toch een kleine opening houdt voor de mogelijkheid van verzoening (Harris & Didericksen, 2016). Vergelijkbare bevindingen zijn gerapporteerd door Willoughby en Peterson (2011), waarbij 10% van de koppels in de afrondende fase van hun scheiding, onafhankelijk van elkaar hebben aangegeven open te staan voor een verzoeningsservice.


Als je partner heeft aangegeven ernstige twijfels te hebben over de relatie, maar jij wenst deze graag te herstellen, raad ik je aan vol te houden in deze periode.

Wanneer je partner heeft gesproken over een mogelijke scheiding, betekent dit niet automatisch dat de procedure al in gang is gezet of dat jullie relatie zich in de afrondende fase bevindt. Dit duidt erop dat er wellicht nog mogelijkheden zijn voor herstel binnen jullie relatie.

Iemand moet een leider zijn

Om de kans op succes te vergroten, is het noodzakelijk dat één persoon nu de rol van leiderschap op zich neemt binnen de relatie.

Wanneer geen van beide partners de rol van voortrekker op zich neemt bij het herstellen van de relatie, wordt de kans op succes aanzienlijk verkleind. Als jouw partner sterk overweegt om uit elkaar te gaan en jij wilt werken aan jullie relatie, ben jij dan bereid om de rol van leider te aanvaarden?

Dit betekent niet dat je alleen verantwoordelijk bent voor het herstellen van de relatie. Het betekent dat je:

  • Jouw partner laat weten dat je blijft geloven in jullie als koppel en niet wilt opgeven.
  • Bereid bent om te leren hoe jouw eigen gedrag heeft bijgedragen aan de situatie en openstaat voor zelfreflectie.
  • Actief zoekt naar hulpbronnen zoals boeken, trainingen, therapie, etc., om jou en jullie relatie te ondersteunen.
  • Jouw partner laat weten dat je wilt werken aan persoonlijke groei en hoopt dat hij/zij zich op een gegeven moment bij je aansluit, zodat jullie samen kunnen groeien.

Als jouw partner momenteel nog niet klaar is om samen aan jullie relatie te werken, verspil dan geen tijd en overweeg om hem/haar uit te nodigen voor Relatie-Evaluatie Begeleiding. Niet om onmiddellijk de relatie te herstellen, gezien de meeste mensen die twijfelen daar nog niet klaar voor zijn, maar om te onderzoeken of er überhaupt nog ruimte is voor verbeteringen.

Denk je dat je op dit moment de rol van leider in jouw relatie zou kunnen of willen vervullen? 

Over Relatie-Evaluatie Begeleiding

Locatie

Het bedrijf is gevestigd in Woudrichem NB.
Locatie & Contactinformatie

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.