Overweegt je partner uit elkaar te gaan, maar zie jij een andere toekomst voor jou en je partner en wil je je relatie herstellen?
Je hebt slechts controle over je eigen handelingen en gedragingen, niet over die van je partner. Het is daarom essentieel om actief bij te dragen aan een positieve dynamiek binnen de relatie, wat kan bijdragen aan een constructieve ontwikkeling. De woorden die je kiest en de manier waarop je communiceert, kunnen aanzienlijke invloed uitoefenen op de interacties binnen de relatie.
Als jij je relatie wilt herstellen, vermoed ik dat jij kiest voor optie 1 of 3. Echter, het is niet enkel de individuele keuze die ter zake doet; ook het standpunt van de partner is relevant. Wanneer de partner neigt naar een scheiding, maar nog geen definitief besluit heeft genomen, balanceert hij/zij vermoedelijk tussen optie 2 en 3. De meeste partners die ernstig overwegen uit elkaar te gaan, verlangen naar verandering en wensen niet terug te keren naar de vroegere situatie.
Het gebrek aan waargenomen verandering is vaak de drijfveer achter deze overwegingen. Zij geloven dat noch de relatie, noch hun leven zal verbeteren indien zij samenblijven. Dit vormt dikwijls de kern van hun angst: zij vrezen dat blijven in deze relatie enkel pijn of verdriet betekent, en zij wensen dit te vermijden.
Uit ervaring weten we dat de kans op succes in een relatie aanzienlijk afneemt wanneer beide partners niet actief participeren aan herstel van de relatie en tegelijkertijd ernstige twijfels koesteren. Indien beiden aarzelen over hun toewijding aan de relatie en de bereidheid om energie te investeren, zijn de vooruitzichten op herstel bijzonder gering.
Voor het herstellen van de relatie is het essentieel dat ten minste één persoon in deze moeilijke periode bereid is om een leiderschapsrol op zich te nemen. Indien geen van beide partners deze verantwoordelijkheid op zich neemt, is de kans groot dat de relatie deze uitdagende tijd niet doorstaat. Het is daarom van belang om jezelf de volgende vragen te stellen: Ben ik bereid om nu de leiderschapsrol op me te nemen? Sta ik open voor het verbeteren van onze relatie?
Indien je wenst dat je partner samen met jou de relatie wil versterken, is het cruciaal om duidelijk te maken dat je voor optie 3 kiest. Overweeg een dergelijk gesprek tijdig aan te gaan met je partner.
Koppels waarbij één partner serieus nadenkt over een scheiding, terwijl de ander de relatie wil behouden, vinden traditionele relatietherapie vaak niet effectief. Zij hebben een andere methode nodig. Lees hier verder >>
Communiceer duidelijk naar je partner dat je actief wilt werken aan het aanpakken van je eigen aandeel in de relatieproblemen. Geef aan dat je hoopt dat je partner zich bij je aansluit om samen veranderingen te bewerkstelligen. Door dit te benadrukken, geef je je partner het vertrouwen dat er ruimte is voor groei en ontwikkeling, weg van een vastgelopen situatie zoals optie 1, mocht hij of zij besluiten zich in te zetten voor de relatie.
Op dit cruciale punt in jullie relatie is het van groot belang dat je partner begrijpt dat je niet opgeeft en dat je vastbesloten bent om aan jezelf te werken. Benadruk dat je volledig toegewijd bent aan de relatie en bereid bent om alle nodige stappen te zetten om verbeteringen te bewerkstelligen. Laat weten dat je hoopt dat jullie samen het pad naar een betere relatie kunnen bewandelen.
Als je behoefte hebt aan verdere begeleiding tijdens dit proces, overweeg dan Relatie-Evaluatie Begeleiding. Dit model is speciaal ontwikkeld voor koppels die zich op de rand van een mogelijke scheiding bevinden, met als doel hen te ondersteunen bij het onderzoeken van hun relatieproblemen en het verkennen van mogelijke oplossingen.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.